Βιογραφικό

Η Έλλη Μανατού είναι ψυχολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμβουλευτική Ψυχολογία. Στην επαγγελματική της πρακτική επικεντρώνεται στη Συμβουλευτική Υπογονιμότητας, την ψυχολογική υποστήριξη ατόμων και ζευγαριών με αναπαραγωγικές απώλειες και τη Συστημική Ψυχοθεραπεία. Επαγγελματικός της στόχος είναι η στήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προκλήσεις στην διαδρομή τους προς την γονεϊκότητα, όπως η υπογονιμότητα, η εγκυμοσύνη και η προσαρμογή με το μωρό, η αναπαραγωγή με συμμετοχή τρίτου, η υϊοθεσία, οι περιγεννητικές απώλειες και το πένθος. Ακόμη, δουλεύει με γονείς που μεγαλώνουν δίδυμα και τρίδυμα παιδιά, με ομόφυλα ζευγάρια που επιθυμούν να γίνουν γονείς και με ανθρώπους που επεξεργάζονται την απόφασή τους για μια πλήρη ζωή χωρίς παιδιά.

Η Έλλη ασκεί το επάγγελμα της ψυχολόγου από το 2001 ως ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων, ζευγαριών και οικογενειών. Έχει συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Γονέων του Ινστιτούτου  Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας από το 2004 έως το 2008. Από το 2013 έως το 2020 συνεργάστηκε ως ψυχολόγος με το “Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης στο Πένθος για Παιδιά και Οικογένειες” της μη κερδοσκοπικής Εταιρίας ΜΕΡΙΜΝΑ στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, από το 2014 είναι εξωτερική συνεργάτης του Ινστιτούτου Συστημικής Θεραπείας Θεσσαλονίκης, όπου συντονίζει ομάδες ενηλίκων στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους στη Συστημική Ψυχοθεραπεία.  Επίσης,  Από το 2022 διατηρεί εξωτερική συνεργασία με το Family Institute of Cyprus, όπου εκπαιδεύει συναδέλφους από τον χώρο της ψυχικής υγείας. 

Έχει κάνει πολλές παρουσιάσεις σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες με αντικείμενα τη συντροφική σχέση, τον θάνατο και το πένθος, την απειλητική αρρώστια, την υπογονιμότητα και τον γονεϊκό ρόλο.  Έχει συνεργαστεί με σχολεία και παιδικούς σταθμούς ως σύμβουλος γονέων και εκπαιδευτικών. Είναι τακτικό μέλος της Συστημικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και μέλος του European Family Therapy Association (EFTA).
Η Έλλη έχει ολοκληρώσει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Συμβουλευτική Υπογονιμότητας, που παραδίδουν οι διακεκριμένες Sharon N. Covington, MSW και Linda D. Applegarth EdD, υπό την εποπτεία του District of Columbia Board of Psychology. Από το 2021, είναι μέλος της Eshre (European Society of Human Reproduction and Embryology).

Η Έλλη είναι μητέρα τρίδυμων κοριτσιών, που σήμερα είναι δεκατεσσάρων ετών.

Τίτλοι Σπουδών και Μετεκπαιδεύσεις

1994 – 1998: ΨυχολόγοςΠάντειο Πανεπιστήμιο (Αρ.Πρωτ. Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος 7486/16-8-2000)

2000 – 2002: Συμβουλευτική Ψυχολογία – Master of ScienceUniversity of LaVerne 

2000: Εκπαίδευση στον Συντονισμό Σχολών Γονέων – “Πανελλήνιος Σύνδεσμος Σχολών Γονέων – Μαρία Χουρδάκη”

2005 – 2006: Εκπαίδευση στη Συστημική Θεραπεία ΖευγαριώνΙνστιτούτο Συστημικής Θεραπείας Θεσ/νίκης

2007 – 2010: Εκπαίδευση στην Συστημική Οικογενειακή ΨυχοθεραπείαΣυστημικό Ινστιτούτο Θεσ/νίκης

2010: Εκπαίδευση στην Στήριξη Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και τον Θάνατο – “Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης στο Πένθος για Παιδιά και Οικογένειες – Μέριμνα” – Θεσσαλονίκη

2007 – 2013: Εκπαίδευση στην Συστημική Θεραπεία με αντικείμενα την κατάθλιψη, τις διατροφικές διαταραχές, το άγχος, τις κρίσεις πανικού, τη διαχείριση τραύματος, τις ψυχοσωματικές διαταραχές και τη μεταιχμιακή δομή προσωπικότητας – Συστημικό Ινστιτούτο Θεσ/νίκης 

2017 – 2018: Εκπαίδευση στην Συστημική Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων – Συστημικό Ινστιτούτο Θεσ/νίκης

2018 – 2019: Εκπαίδευση στην Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα – ΜΕΡΙΜΝΑ – Αθήνα

2020: Mindfulness-Based Stress Reduction – MBSR (Πρόγραμμα Διαχείρισης του stress με Ενσυνειδητότητα)

2020 – 2021: Fertility Counselling Postgraduate Course – with Sh. Covington, MSW, LCSW-C and L. Applegarth, ed.D

2020 – 2021: Ιατρική Δεοντολογία και Βιοηθική, εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του ΕΚΠΑ  

2021: Χορήγηση, Βαθμολόγηση και Επεξεργασία Αποτελεσμάτων για το “Πολυδιάστατο Ερωτηματολόγιο Προσωπικότητας της Μινεσότα MMPI-2”

2021 – 2022: Εκπαίδευση στη Συστημική Θεραπεία Ζευγαριών – Συστημικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης 

2023 – : Εκπαίδευση στη Θεραπεία EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) – TACT Hellas

Έλλη Μανατού Ψυχολόγος M.Sc.