Κύριες προκλήσεις στην εγκυμοσύνη μετά την υπογονιμότητα

Γυναίκα ονειρεύεται μωρό
Δημοσιεύθηκε την 04/10/2020

Η εγκυμοσύνη μετά από υπογονιμότητα βιώνεται ως «πολύτιμη» και επισφαλής. Ο φόβος, το άγχος και η αμφιθυμία περιπλέκουν την προσαρμογή στην εγκυμοσύνη και την μετάβαση στην μητρότητα, που από μόνη της είναι μια πολύπλοκη ενδοψυχική διεργασία. Η εμπειρία της υπογονιμότητας εξακολουθεί να επηρεάζει τη γυναίκα, φέρνοντας στην επιφάνεια αντιφατικά συναισθήματα και αμφιθυμία. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν η ευτυχία και η ικανοποίηση για την εγκυμοσύνη, ο φόβος για μία ενδεχόμενη απώλεια, η απροθυμία σύνδεσης με το έμβρυο και η δυσκολία αποδοχής της εγκυμοσύνης, μαζί με την αντίληψη ενός «ελαττωματικού» εαυτού ως συνέχεια της υπογονιμότητας. Επιπλέον ιδιαιτερότητες προκύπτουν όταν υπάρχουν δότες και παρένθετες μητέρες, μία πολύδυμη εγκυμοσύνη ή η απουσία γενετικού δεσμού με το έμβρυο.

Έλλη Μανατού, Ψυχολόγος M.Sc.

Έλλη Μανατού, Ψυχολόγος M.Sc.

Η Έλλη Μανατού είναι ψυχολόγος και συστημική ψυχοθεραπεύτρια στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη του Παντείου Πανεπιστημίου και κατέχει τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών στην Ψυχολογία (Master of Science) από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης.
Η Έλλη επικεντρώνεται στη συμβουλευτική για την υπογονιμότητα, την υποστήριξη αναπαραγωγικών απωλειών και την ψυχολογική υποστήριξη στο δρόμο προς τη γονεϊκότητα.