Συμβουλευτική  Υπογονιμότητας

Αιτία και Σκοπός της Συμβουλευτικής Υπογονιμότητας 

H Συμβουλευτική Υπογονιμότητας είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος τομέας της Ψυχολογίας, που προέκυψε από τότε που η Ψυχολογία απέκτησε σημαντική θέση στο χώρο της Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Η Υπογονιμότητα είναι μια βιολογική κατάσταση με σημαντικές συναισθηματικές επιπτώσεις.  Όταν κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με την διάγνωση της Υπογονιμότητας, βιώνει μια περίοδο με πολύ έντονα αρνητικά συναισθήματα. Είναι μια «σιωπηρή» απώλεια που συνήθως παραγνωρίζεται, αφήνοντας αστήριχτους και ανατρέποντας το σχέδιο ζωής όσων καλούνται να την επεξεργαστούν. Η Υπογονιμότητα επιδρά στην ατομική ταυτότητα, στην «εικόνα εαυτού» και στην ευρύτερη οικογένεια ζευγαριού και ατόμου. Το άτομο και το ζεγάρι καλούνται να διαχειριστούν μια σειρά από ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις. Η Υπογονιμότητα συχνά περιγράφεται και ως αναπτυξιακή κρίση, μέσα στην οποία το άτομο και το ζευγάρι έρχονται αντιμέτωπα με βαθύτερα ζητήματα στην ιστορία της κοινής ζωής και της οικογενειακής τους ιστορίας.

Σκοπός της Συμβουλευτικής Υπογονιμότητας είναι η ψυχολογική φροντίδα των ατόμων με Υπογονιμότητα, που συνήθως βιώνουν πολλαπλές απώλειες παράλληλα με αυτήν. Μπορεί να συμβάλλει με τρεις τρόπους στη διαχείριση αυτών των απωλειών: την Ατομική Συμβουλευτική, τη Συμβουλευτική Ζευγαριού και την Ομαδική Συμβουλευτική.

Ατομική Συμβουλευτική Υπογονιμότητας

Η Ατομική Συμβουλευτική συμβάλλει στην επεξεργασία της συναισθηματικής δυσφορίας που προκλήθηκε ή επιδεινώθηκε από την Υπογονιμότητα.  Έχει στόχο την ανακούφιση από τον πόνο της Υπογονιμότητας και  από προηγούμενα ψυχολογικά τραύματα. Συμβάλλει στην διαχείριση του άγχους και την απόκτηση μεγαλύτερης αίσθησης ελέγχου. Η Ατομική Συμβουλευτική βοηθάει στην λήψη αποφάσεων που ταιριάζουν στο άτομο και στην καλύτερη προσαρμογή του στις ιατρικές διαδικασίες. Επίσης, αφορά την επεξεργασία του πένθους που προκύπτει από τις Αναπαραγωγικές και Περιγεννητικές Απώλειες, όπως την ακούσια ατεκνία, τις αποβολές, την επιλεκτική εμβρυική μείωση σε πολύδυμες κυήσεις, τη διακοπή εγκυμοσύνης για ιατρικούς λόγους και το θάνατο βρέφους.

Συμβουλευτική Υπογονιμότητας Ζευγαριού

Η Συμβουλευτική Ζευγαριού συμβάλλει στην αντιμετώπιση των  προβλημάτων της σχέσης ή του γάμου, των ζητημάτων που αφορούν την επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι, τα σεξουαλικά του ζητήματα και την επίλυση των συγκρούσεων. Όσο πιο περίπλοκη είναι η μέθοδος επίτευξης της εγκυμοσύνης και όσο περισσότεροι εμπλέκονται στην σύλληψη και τη γέννηση ενός παιδιού, τόσο πιο περίπλοκες είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις και ο συναισθηματικός απόηχος για όλους τους συμμετέχοντες: Παιδί, Ανατρέφοντες και Συμβάλλοντες Γονείς. Στην αναπαραγωγή με συμμετοχή τρίτου (δότη σπέρματος, δότριας ωαρίων, παρένθετης μητέρας και εμβρύων από δωρητές) το άτομο ή το ζευγάρι επεξεργάζονται με διαφορετικό τρόπο την απουσία γενετικής σχέσης με το παιδί.  Τα ζευγάρια που σκέφτονται την χρήση σπέρματος, ωαρίων ή εμβρύων είναι σημαντικό να έχουν επεξεργαστεί όλες τις  εναλλακτικές επιλογές δημιουργίας οικογένειας, τόσο για το ίδιο το ζευγάρι όσο και για την ευημερία του παιδιού που θα γεννηθεί.

Ομαδική Συμβουλευτική Υπογονιμότητας

Η Ομαδική Συμβουλευτική βοηθά τα μέλη της να αναπτύξουν ένα σύστημα αμοιβαίας υποστήριξης και να επεξεργαστούν ομαδικά τις διάφορες πτυχές της Υπογονιμότητας. Προσφέρει ένα ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο τα άτομα μοιράζονται τις εμπειρίες τους από μια περίοδο της ζωής τους που συχνά νιώθουν απομόνωση και αποξένωση από το κοινωνικό και οικογενειακό τους δίκτυο. Η Ομάδα ασκεί θετική επίδραση στα Μέλη με την αίσθηση του «ανήκειν». Τα θέματα που επεξεργάζεται αφορούν τις ιατρικές διαδικασίες και την ψυχοεκπαίδευση, τη διαχείριση άγχους, την απώλεια εγκυμοσύνης, την εγκυμοσύνη μετά την Υπογονιμότητα, τη διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων δημιουργίας οικογένειας (πχ. Υϊοθεσία), ακόμα και την ζωή χωρίς παιδιά. Η Ομαδική Συμβουλευτική μπορεί να έχει συμβουλευτικό ή θεραπευτικό χαρακτήρα και η διάρκειά της να ποικίλλει ανάλογα με τους στόχους της Ομάδας.

“Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία από το να ‘χεις μέσα σου μια ιστορία ανείπωτη.”  

– Maya Angelou